Ruim een half uur na de opening noteerde de AEX-index 0,9 procent lager op 290,38 punten. De MidKap-index stond 0,7 procent lager op 494,12 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden 0,7 tot 1,1 procent lager.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde donderdag de waardering voor de Spaanse staatsschulden in een klap met drie stappen van A naar BBB. Fitch berekende dat de Spaanse banken wellicht meer dan 100 miljard euro nodig hebben om de problemen op te lossen.

Heineken

Voorbeurs kwamen er vrijdag ook teleurstellende berichten uit andere landen van de eurozone. Zo bleek de internationale handel van Duitsland in april sterk te zijn afgenomen. De Franse centrale bank meldde dat de Franse economie dit kwartaal waarschijnlijk met 0,1 procent krimpt.

In de AEX-index trok al het nieuws een zware wissel op de meeste fondsen. Heineken behoorde tot de weinige fondsen die op positief terrein bleven. Het aandeel kreeg er 0,1 procent bij. De bierbrouwer maakte voorbeurs bekend de Belgische ontwikkelaar van ciders Stassen over te nemen. Heineken noemde geen financiële details. Ook de andere consumentenbedrijven in de index, Ahold en Unilever, noteerden kleine plussen.

Vopak

In de MidKap-index behoorden Heijmans (min 2,4 procent) en Wessanen (min 2,2 procent) tot de grootste dalers. De enige plus stond genoteerd bij Vopak (1,2 procent) die een opwaardering kreeg van SNS Securities.Vopak heeft nog voldoende mogelijkheden om te groeien, schreef de bank vrijdag.

Beleggers reageerden gelaten op een bericht in het Financieele Dagblad dat KPN opnieuw een financieel zwaargewicht heeft verloren. Het gaat om treasurer Richard Veffer, die in april met stille trom bij het telecomconcern vertrok. In januari nam financieel directeur Carla Smits-Nusteling al onverwacht afscheid van KPN. Het aandeel stond 0,1 procent lager.

De euro was vrijdag 1,2495 dollar waard, tegen 1,2565 aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag. De olieprijs ging na de opmerkingen van Bernanke donderdag sterk omlaag en zette ook vrijdag de daling voort. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 82,76 dollar. De prijs van Brentolie daalde met 1,8 procent tot 98,12 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl